Kan inte sova så jag ligger och kollar på film. Det blev filmen Julie & Julia, som är baserad på två sanna historier; två skilda memoarer som här har sammanflätats till en ljuvlig film om livet, och maten som serveras i det. Julia Child och Julie Powells vägar korsas. Även om de är separerade av tid och rymd, så är båda kvinnorna i en oangenäm tid i livet, tills de upptäcker att med den perfekta kombinationen mellan passion, mod och smör, så är allt möjligt. Dels följer vi Julia Child, en känd tv-kock i USA, under efterkrigstiden i Paris. Hennes matintresse utvecklades till en karriär och ledde till boken “Mastering the Art of French Cooking”, som blev ett mästerverk. Filmens andra huvudperson är Julie Powell under tidigt 2000-tal. När hon och hennes man flytter in i en ny och sunkig lägenhet, jobbet är en börda, och hon behöver hitta ett intresse bestämmer hon sig för att börja blogga. Eftersom hon älskar att laga mat tänker hon laga alla Julia Childs 500 recept under 365 dagar, och dela med sig av detta till resten av världen. Filmen hoppar mellan dessa historier och vi får följa två väldigt olika kvinnor utveckla sina karriärer och intressen på ett sätt som förändrar deras liv.

Tar en liten paus från filmen och slänger in några bilder av maträtten jag lagade och åt till middag igår. Det är en av mina favoriträtter, som är enormt enkel, god och vegetarisk.

Här är receptet också:

Pastagratäng
4 portioner

200 g pasta, helst fullkorns penne
1 medelstor lök
½ vitlök
3 msk hackad persilja
800 g krossade tomater
400 g röda bönor på burk
150 g riven ost (mozzarella eller parmesan)
salt och svartpeppar

1. Sätt igång pastakoket.
2. Sätt igång ugnen på 250 grader.
3. Skala och hacka löken och vitlöken.
4. Hacka persiljan grovt.
5. Hetta upp olja i en stor gryta eller kastrull och fräs löken och vitlöken. Den ska bara mjukna inte brynas.
6. Häll i tomaterna och persiljan. Koka ihop i 5 minuter.
7. Häll sedan i bönorna. Koka ihop ytterligare 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
8. Blanda med den färdigkokta pastan och lägg i en vid ugnssäker skål eller i en liten långpanna.
9. Strö över den rivna osten.
10. Gratinera i ugnen till osten smält och fått lite färg.

Kolla gärna in originalreceptet som jag länkar längst ner i inlägget. Jag använder till exempel inte soltorkade tomater, oregano, fetaost och ströbröd, men man kan variera hur man vill. Svarta oliver ska tydligen funka bra i den här rätten också.





Text från: Tasteline & Mitt Melonia.

Du kanske även gillar