140917-01
Det är inte varje dag man blir bjuden på trerätters till lunch, men idag så åkte jag in till Liljeholmskajen för att närvara på ett lanseringsevent för två nya alkoholfria viner.

Det var förstås fantastiska Spot & Tell som bjöd in till det hela tillsammans med Jacob’s Creek uppe på Pernod Ricards terass som badade i solsken den här onsdagen.

140917-02

140917-03

När vi kommit ända upp i byggnaden så välkomnades vi med en riktigt god fördrink som innehöll det alkoholfria vinet.

Purely unVINED

  • Jacob’s Creek UnVINED Riesling
  • Limejuice
  • Sockerlag
  • Kallt grönt te
  • Mynta
  • Gurka

140917-05

Det var verkligen fint dukat och alla var så trevliga och jag kände mig smått awkward till en början då jag var trött och seg på förmiddagen, då är det extra svårt att ta kontakt och vara social.

140917-06

140917-07

Drinken var verkligen supergod och perfekt i det varma vädret ute på terrassen.

140917-08

140917-09

140917-10

140917-11

Fick träffa och prata med dessa två underbara kvinnor under lunchen.

Susan Mickan är vinmakare från Jacob’s Creek i Australien och hon berättade lite om de hur de framställt vinet. Det är svårt att framställa alkoholfritt vin och man går tydligen från ett balanserat vin, till att avlägsna alkoholen och sen balansera det igen.

För att avlägsna alkoholen använder de sig av en teknik som kallas “the spinning cone column”. Vinet leds in i en konformad kolonn som rymmer serier av roterande koner som med hjälp av centrifugalkraften förvandlar vinet till en tunn hinna av vätska. I kolonnens botten förs kvävgas in för att skydda vinet. Kvävet tjänar som en bärare av vinets flyktiga arom- och smakämnen. Dessa ämnen kondenseras och separeras från vätskan, medan vinet får passera konen en ytterligare gång vid något högre temperatur, för att avlägsna alkoholen.

Jag har ju studerat drycker och framförallt kaffe och alkohol under min bartender/barista-tid så jag tyckte att det var riktigt intressant att lyssna på, men ännu mer intressant var det att få prova vinet och maten som serverades efteråt.

140917-12

140917-13

Förrätt

Grillade languster med lakrits & koriander samt en citronmarinerad fänkålssallad.

Barramundi på gös bakad i bananblad med red curry paste, citrongräs, chili & ingefära samt grön papayasallad med rostade sesamfrön & lime.

Till förrätten så fick vi smaka på Jacob’s Creek UnVINED Riesling 2013, 0,5%, Australien. Den smakade friskt och fruktigt med inslag av päron, persika, honung och lime.

Riktigt gott och det är skönt att det är alkoholfritt för då kan man dricka hur mycket man vill trots att det bara är lunchtid 😉

140917-14

Fick den otroligt inspirerande Stina Almer som bordsgranne och tack vare henne började jag känna mig lite mer pratglad. Lika glad och sprudlande som Susan som även hon var min bordsgranne. Jag fick även hälsa på Matilda Milano (som har bland de sötaste ungar jag sett <3 ) och Annelie Niehoff som jag sett på många event men som jag hittills inte lyckats prata med. Är svårt att prata med alla tyvärr – måste bli bättre på att mingla 😀

140917-15

140917-16

Varmrätt

Lammstek rubbad med kakaobönor & korianderfrön med körsbärschutney & potatisstrudel med getost.

Sticky asian bbq short ribs med “kim slaw” och sötpotatis-fries.

Till varmrätten så serverades Jacob’s Creek UnVINED Shiraz 2013, 0,5%, Australien. Ett lätt och gott rödvin med en smak som är fruktig med inslag av fat, björnbär, blåbär örter, vanilj och lakrits.

Verkligen gott och jag föredrar nog denna framför det vanliga vinet för man blir inte trött och dåsig av denna. Alkoholfritt är toppen!

140917-19

140917-18

Dessert

Grillad citronsockerkaka med karamelliserad ananas samt chili- & vaniljsemifreddo

Citrongräs-brûlée.

Till desserten så fick vi än en gång Jacob’s Creek UnVINED Riesling 2013, 0,5%, Australien.

Den passade bra även till den söta desserten, smakerna gifte sig som man brukar säga 😉

140917-17

Männen bakom maten var inga mindre än Conny Johansson och Anders Karlsson.

Conny har jobbat för Vin&Sprit och Pernod Ricard sedan 2002 som chefskock och sommelier. Han har haft egen restaurang och jobbat som kock sedan 30 år tillbaka. Han är gift med Elisabeth Johansson, känd kock och konditor.

Anders har jobbat som kock för Vin&Sprit och Pernod Ricard senda 2003. Han kom till semifinal i årets kock 2013 och har tänk knipa åt sig guldmedaljen i år.

Kan bara önska lycka till i tävlingen och hålla tummarna för maten vi fick idag var helt fantastisk!

140917-20

Efter maten så tog jag och Stina varsin kopp kaffe med choklad och förflyttade oss ut på terrassen igen – bra initiativ där Stina 😉 Satt och snackade lite innan det var dags att bege sig hem. Jag var minst sagt trött då jag sovit på tok för lite på natten till onsdagen. Önskar att alla onsdagar var så här bra ändå!

140917-04

Vi fick alla med oss flaskorna hem, så nu kan jag göra drinken hemma och bjuda min älskling på got vin utan alkohol – som han annars inte dricker. Är ni också sugna så finns vinet på systembolaget och kommer även att finnas på ICA.

Tack till alla inblandade, alla trevliga gäster och framförallt Spot & Tell som lät mig komma. Älskar dessa event!

Du kanske även gillar