Julbord är verkligen inget för en person som en gastric sleeve. Buféer är helt värdelösa när man fysiskt inte längre kan vräka i sig mat. Men trots det så testade jag att gå på Birkas julbord. Det gick inte alls och jag tyckte inte ens maten var god. Då var O’Leary julbord betydligt bättre. Bättre att äta dyra, små portioner på restaurang än detta…

DAGENS FRÅGA:

Godaste maten på julbordet? Tipsa gärna om ett bra recept! Svara i en kommentar.

Lucka 21 är bara öppen fram till 23:59 ikväll. Vinnaren presenteras varje söndag i december. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Så här tävlar du.

Du kanske även gillar


36 comments

Svara

Det godaste på julbordet är helt klart pappas hemmalagade köttbullar. Han brukar variera med två olika i olika smaker, och tyvärr kan jag inte dela med mig utav receptet (då det är hemligt som han själv säger). Men tänkte jag kan dela med mig utav en annan godsak som passar bra på dessert menyn.

Kokostoppar med smak av saffran & apelsin
200 g kokos
75 g smält smör
1 g saffran
1,5 dl socker
Rivet skal från en apelsin
Saft från en apelsin, ca 1,5 msk
2 ägg

Sätt på ugnen på 150 grader. Smält smöret och låt svalna.
Stöt saffran med lite socker och blanda med apelsinskalet i det smälta smöret. Rör ihop ägg, socker och apelsinsaft, blanda ner kokos och det smaksatta smöret. Låt smeten svälla i minst 10 minuter. Klicka ut smeten eller forma små koner med händerna och sätt på bakplåtsbeklädd plåt. Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg.
Om du vill – smält choklad och doppa botten på kokostopparna, ger ett lite lyxigare intryck.

Kram Sanna

Svara

Gravad lax är min absoluta favorit

Svara

Omelett med kantarellstuvning det är favoriten på julbordet här hemma.

Svara

Grönkålspaj Ett grönt alternativ som är ett måste förutom den finska kålrotslådan.
Kör på pajdeg efter vad du vill och kan äta.
Hacka grönkål och låt den mjukna lite i stekpannan i smör eller olaj ( jag har lite av båda)
lägg på kålen i det förgräddade pajskalet strössla på valnötter och skiva på vitmögelost täck med äggstanning. Grädda =)

Svara

Sötost är min favorit! Ät den på en hård eller mjuk tunnbrödmacka. Super!

https://www.koket.se/fia-gulliksson/efterratter-och-godis/agg-och-mejeri/sotost/

Svara

Inlagd vegansk ”sill”. Görs på äggplanta och är så gott! Särkilt ”senapssillen”!

Svara

janssons frestelse är min favorit

Svara

Jansons frestelse är favoriten bland julmaten. Jag hittade ett recept på Jansons med en tvist. Den ser spännande ut 😉 https://www.aretrunt.se/janssontarta/

Svara

Rödbetssallad <3 Köpt som hemmagjord

Svara

Den mest oslagbara kombinationen av julost och mimosasallad! Salt och sött, så jäkla gott! 🙂

Mitt tips på efterrätt är pepparkaks cheesecake med lingon, så gott!
(Länk här: https://www.allers.se/pepparkakscheesecake-med-lingon/ )

Svara

gravlaxen med hovmästarsåsen svarar jag när en vuxen mösnka frågar. Om ett barn frågar är det prinskorven, utan tävlan..

Svara

Mormors finska jullådor! Morotslådan och potatislådan är bara såå goda <3

http://www.tasteline.com/recept/finsk-morotslada/

http://www.tasteline.com/recept/finsk-potatislada/

Svara

Egen gravad lax, socker salt vitpeppar lite chiliflakes och massor av dill

Svara

Jag är förtjust i en fläskfilé jag brukar göra som jag lägger i en lag över natten. Kanske inte så typiskt juligt men tycker den passar in ändå! Man steker fläskfilé och lägger den i en lag med 1 l vatten, 0,5 dl salt, några pressade vitlöksklyftor och massor färska och torkade örter efter smak. Jag brukar använda mycket egenodlad timjan, persilja, basilika och lite torkad rosmarin sen är det bara att skära i tunna skivor! 🙂

Svara

Jag är vegetarian men den godaste julmaten är faktiskt vegetarisk janssons frestelse som sambons mamma gör!! YUM.

Svara

Uppvuxen med mycket polsk mat då min mamma är från Polen och då äter man inte kött på julafton utan istället mycket olika fisksorter!
Jag älskar en rätt som heter “Ryba po Gretzku” Fisk på grekiska heter den komiskt nog men är ett måste på alla Polska julbord! Det är stekt torsk som sedan svalnat . Som man lägger tillsammans med en röra av krossade tomater, rivna morötter, olja och massa goa kryddor! Den är helt underbart god! 🙂

Svara

Är inte alls glad i julmat.. Men julgodis och ris a la malta!! MUMS!

Svara

Det finns för mig tre saker som sticker ut från de andra och det är: Sill, i alla dess former, prisnskorv och köttbullar. Inte de mest spännande svaren kanske men ibland fungerar det bäst att hålla sig till det lilla enkla också!

Svara

Jag är inte förtjust i julmat. Det jag tycker bäst om är hemgjorda köttbullar och revbensspjäll och det jag absolut inte vill vara utan är mammas knäck.

Svara

Salat. Det är bara kokta morötter, kokt rödbeta (färska), röd lök, och ett rött äpple (utan skal) som finhackas smått smått. Då kommer nicer dicer´n väl till användning. det blandas ihop. Är godare dagen efter man gjort den så den görs dagen innan. När jag var barn åts det med grädde (ovispad) men jag tycker att den är godare utan den dära grädden och jag äter den till bland annat leverpastej.

Svara

Jag har lite svårt för alla prinskorvar pch överlever inte julen utan min apelsinsallad:

3 apelsiner
1 röd lök
Salt
Kanel
Olivolja

Skala apelsinerna noga – ta bort allt det vita, som är beskt. Skär i mindre bitar. Hacka löken. Blanda samman på ett lågt fat. “Dofta” över en smula kanel och en smula salt – men ringla på en hel del olja: minst en matsked, gärna tre! Servera framför allt till prinskorven och köttbullarna.

Svara

Risgrynsgröten! 😀

Recept har jag tyvärr inget då mina kökskunskaper är minst sagt begränsade. Men det är viktigt (för mig) att gröten är kall och saftsåsen varm 😀

Svara

Ris a’la Malta! Risgrynsgröt, vaniljsocker,vispad grädde, och skivad blodapelsin

Svara

Köttbullarna! Haar tyvärr inget recept då det är mormor eller min pappa som gör dom.

Svara

Farmors kålsoppa och hemgjorda bröd

Svara

Kallrökt lax och julgodis

Svara

Min favorit på julbordet är saffranspannkaka.
Tips på denna gudomliga saffranskladdkaka med vit choklad:

150 g smör
200 g vit choklad
0.5 g (1 frp) saffran + 1 tsk strösocker
1.5 dl strösocker
0.25 tsk salt
3 st ägg
1.5 dl vetemjöl

Servering:
3 dl vispgrädde
ev. 1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
eller ev. 1 dl lingon och 1 msk strösocker

https://www.recepten.se/recept/saffranskladdkaka.html

Svara

Krustader med skagenröra. Allting är köpt/halvfabrikat, men blir så gott 😀

Svara

Hembakat bröd!Baka gärna med locket på då blir brödets ytan knaprig !!!
Gott gott!!

Svara

Jag är helt orimligt förtjust i rödbetssallad.

Svara

Vegansk rödbetssallad och vegansk Janssons Frestelse 🎅🏻

Svara

Farmors inlagda sill som jag ska göra imorgon kväll 🙂 det är dock ett hemligt recept som jag inte kan bjuda på 😀

Svara

Världens godaste grönkålspaj med flagad mandel, är riktigt höjdpunkt på julbordet!

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g grönkål
½ dl mandelspån
2 dl riven ost
Riven ost
2 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar

Svara

Sallad med mycket grönt och fetaost

Svara

Löksill definitivt! det gäller att “glömma bort” den i ättikslaget i några dagar dock, då smakar den som bäst! En annan sak som vi brukar göra i min familj är hårdkokta ägg, ta bort ägg gulan och lägg kaviar i vitan. Det är förvånansvärt gott. 🙂

Svara

Skinka vill man ju ha med lite senap på och till det en rotfruktsgratäng rödkålssallad med apelsinbitar. Mer behövs inte.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Required fields are marked *