Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Sambla.

Ni trodde säkert aldrig att jag skulle skriva det här, men det är dags att ta itu med med min ekonomi! Som en shopaholic av rang så har jag varit mer för att slösa än att spara, men det är slut på det nu. Jag ska lära mig att investera i långsiktiga mål, skapa en hållbar plan och sikta högre än jag gjort tidigare. 2018 kommer att bli året då jag planerar mer och slutar göra impulsköp.

Det viktigaste för mig har alltid varit mitt hem. Att jag trivs och att allt är snyggt och ordnat, inget är trasigt eller behöver bytas ut. Att man har gjort allt vad man kan göra helt enkelt. Så är det lite hos min pojkvän, man har gjort allt man kan och får göra, eftersom det är en hyresrätt som i framtiden ska renoveras av Uppsalahem. Min lägenhet ligger i mina föräldrars hus och där finns det betydligt mer som man kan göra. Nästan allt som man fixar och ordnar på huset kan öka husets värde vid en eventuell försäljning, så det känns som om pengarna man lägger på det inte går upp i rök som när man reser eller lägger dom på någon form av upplevelse. Sånt är roligt för stunden, men inget som jag personligen prioriterar.

Ett av mina livsmål är dock att köpa ett eget hus. Vem vill bo i hyreslägenhet – eller ännu värre – hemma hos sina föräldrar hela livet? För att jag ska lyckas med detta så gäller det att trappa ner på shoppingen och få lite råd och hjälp med mina kostnader. Sambla erbjuder bland annat personlig rådgivning när man ska planera sin ekonomi, vilket kan behövas om man är osäker på vad man kan göra för att nå sina mål. Inför framtida huslån så bör man kanske även ha ett separat sparkonto som man kan ta till vid oförutsedda utgifter så att man inte halkar efter med sina betalningar. Det värsta jag vet är påminnelseavgifter! De äter upp alla pengar som man sparat in på en bra deal. Gör allt ni kan för att undvika dessa!

Nu vet jag att det jag sparar framöver kommer att försvinna lagom till julen tack vare alla födelsedagar i december plus julafton. Därför så tänkte jag komma med lite tips inför julen till er som också behöver spara in på julklappsshoppingen.

4 tips för en hållbar julklappsshopping

  • 1. Rensa vinden/förrådet/garderoben

Är det något som vi nästan alla har gemensamt, så är det att vi samlar på oss på tok för mycket prylar, kläder och möbler. Det är inte ofta som man köper nytt för att ersätta något som har gått sönder eller att man vuxit ur det. Nej, det är snarare på grund av att man tröttnar på saker och ting, vill ha variation och kanske helt enkelt har bytt smak. Då fylls förrådet på med allt det som vi inte har tid eller ork att göra oss av med. Har ni också tänkt tanken: “Det kan vara bra att ha” och därför valt att spara på något på tok för länge? Något som i slutändan kanske aldrig kommer lämna förrådet? Då råder jag er att sätta lappar med datum på prylarna ni ställer undan, och när det har gått en viss tid utan att man har brytt sig om saken i fråga, så är det dags att rensa bort den. Därav min nästa punkt på listan.

  • 2. Sälj och köp begagnat

För att få in de extra slantarna som behövs så kan man ta allt man rensat ut och sälja de via diverse Facebook-grupper i sitt närområde eller på Facebook Marketplace som är gratis. När man väl har fått sakerna sålda så kan man passa på att se över om just det som ens nära och kära önskar sig finns att köpa begagnat i fint skick. Jag fick själv ett begagnat bord och stolar – som inte längre fanns att köpa i butik – i present och blev superglad! Eller så använder man pengarna för att köpa presenterna på Black Friday-rean i slutet av november.

  • 3. Gör dig av med onödigt dyra laster

Svåraste punkten på min lista, men en viktig sådan. För man behöver inte lägga ut pengar för att ha roligt. Det kanske är dags att skära ner på tobak, snus, läsk, godis och alkohol. Beroenden tillför ärligt talat ingenting konkret till ditt liv oavsett vad man tycker och känner för stunden. Jag brottas själv med mitt kaffeberoende som är onödigt dyrt i längden. Det är inte kul att ens goda humör hänger på om man får i sig sitt socker, koffein, alkohol eller nikotin. För om vi bortser från hälsoaspekten så är det sjukt dyrt. Räkna på hur mycket fina julklappar du kunde gett dina nära och kära istället för att bränna dom på en tillfällig fix. Siffrorna ljuger inte.

  • 4. Delta i tävlingar

Mitt bästa tips är att man ser till att delta i alla tävlingar man ser. Oavsett om vinstchansen ofta är låg, så kommer du aldrig att vinna något om du inte försöker. I december så är det fullt med julkalendertävlingar om perfekta julklappar eller presenter (bland annat här i min blogg!) Och har du turen att vinna något riktigt fint, men som kommer att skickas efter jul, så kan du göra ett hemmagjort presentkort på just den vinsten och lägga under granen. Det har jag gjort tidigare och även om väntan blir lite längre så är det en väldigt uppskattad present.

Har du några bra tips för att spara in på julklappsinköpen? För alla oss som inte vill överge presenterna helt det vill säga.

Du kanske även gillar