When dealing with aliens, try to be polite, but firm.
And always remember that a smile is cheaper than a bullet.

Det har gått över 20 år sedan utomjordingar anlände till jorden. Mänskligheten förberedde sig då på ett fientligt möte med överlägsen teknologi. Men ingenting skedde. Istället blev utomjordingarna kvar som flyktingar på jorden. Varelserna placerades i provisoriska hem i Sydafrikas District 9, allt medan jordens nationer debatterade deras fortsatta öde.

Men nu har människornas tålamodför situationen med utomjordingarna tagit slut. Ansvaret för utomjordingarna har därför kontrakterats MNU (Mulit-National United), -ett privat företag utan intresse i utomjordingarnas välfärd. MNU kommer att göra enorma vinster om de kan få utomjordingarnas vapen attfungera. Men än så länge har alla sådana försök misslyckats då aktivering av dessa vapen kräver utomjordisk DNA.

Spänningarna mellan människor och utomjordingar kulminerar när MNU-tjänstemän inleder omlokaliseringen av alla icke-mänskliga individer från District 9 till ett nytt läger. En av MNUs fältarbetare, Wikus van der Merwe, utlöser ett utomjordiskt virus som börjar förändra hans DNA. Wikus blir snabbt den mest jagade mannen i världen, tillika den mest värdefulle, eftersom han bär på nyckeln som kan avslöja hemligheterna om utomjordingarnas teknologier. Utstött och utan vänner finns till slut bara en plats för honom att hålla sig gömd; i District 9.

Min brorsa var inte alls förtjust i den, så det fick mig att undra om jag alls borde se den. Tur att jag gjorde det, för det här var min typ av film! Hade förvisso extremt låga förväntningar, men det bör man ha inför alla filmer egentligen – så blir man inte lika fientligt inställd till filmer som inte håller måttet. District 9 är originell, men jag tycker ändå att den påminner lite om en kombination av Mutant Chronicles, Children of Men och Cloverfield. Jag gillar karaktärerna och handlingen – även om den egentligen inte är så genomtänkt. Det jag tyckte mindre om är “dokumentär-filmandet” med intervjuer och annat ointressant. Personligen tycker jag inte att det tillför filmen något. Det finns de som är sugen på en uppföljare, men det tror jag inte är en så bra idé.

 (4/5)

2009-09-02

Läs fler av mina recensioner på Bokhyllan.

Du kanske även gillar