You’ll never leave this island.

Året är 1954, mitt under det brinnande Kalla kriget. Sheriff Teddy Daniels och hans nye partner Chuck Aule kallas till Shutter Island för att undersöka det osannolika försvinnandet av en kvinnlig massmörderska, som tycks ha rymt från ett låst rum på det ogenomträngliga Ashecliffe Hospital. Omgivna av snokande psykiatriker och livsfarliga psykopater på en avlägsen, vindpinad ö förstår de båda poliserna snart att inget är som de först trott.

 Väldigt bra och dramatisk thriller. Jag gillade den spänningsfyllda musiken och hur skådespelarna lyckats förmedla en sådan intensiv känsla av äkthet. Speciellt DiCaprio. Var lite trött på honom efter The Aviator – som jag inte tyckte om, men här har både han och Scorsese ryckt upp sig rejält. DiCaprio har fått tillbaka lite av det han visade i Gilbert Grape och Titanic (fast det är fortfarande sorgligt att han förlorat sin pojkaktiga charm). Han är fortfarande jäkligt bra helt enkelt och jag ska se lite mer filmer med honom i framtiden.

Med risk för att spoila lite så måste jag dock säga att Shutter Island var väldigt förutsägbar. Jag satt redan från början och letade efter ledtrådar till det som uppdagades i slutet. Kul med alla hintar till äldre filmer bland annat. Jag gillade slutet. Väldigt passande. Logiskt och tragiskt.

Känns som om jag redan har läst boken, men jag ska nog ta tag i den ändå nu i vår.

(2010-03-17)

Du kanske även gillar