De har alltid funnits bland oss – vampyrerna. I hemlighet och i mörker har de väntat på att deras tid ska komma, och nu är den äntligen här. Inom en vecka kommer Manhattan att vara utplånat. Inom tre månader resten av USA. Och inom sex månader: hela världen.

En boeing 777 från Berlin har precis landat på JFK-flygplatsen i New York när allting plötsligt svartnar. Kontrolltornet tappar kontakten med piloten och ingen aktivitet märks längre inifrån planet.
En specialistgrupp tillkallas för att ta sig in i planet eftersom man fruktar att ett livsfarligt virus har spritt sig. Eph Goodweather blir förste man att kliva in genom flygplansdörren. Synen han möter chockar honom: livlösa människor ligger kringspridda över­allt. Medan kropparna börjar transporteras iväg upp­täcker man emellertid att fyra personer fortfarande lever och verkar vara nästan helt oskadda. Men inget är vad det ser ut att vara …

Det är sannerligen skönt med lite omväxling från alla romantiserade vampyrer (som i Twilight till exempel.) Här fick man möta riktiga monster, blodsugande varelser som känns som en blandning mellan zombie och vampyr – fast mycket värre. Jag gillade verkligen boken även om den var skriven på ett av de sätt som jag personligen inte är så förtjust i – då det hoppas fram och tillbaka mellan olika karaktärer i delarna/kapitlen. Jag fastnade dock direkt och plöjde boken tills den var slut – ett något otillfredsställande slut om jag får säga det själv, men så är det här tydligen bok ett i en planerad trilogi. Lite sugen är jag på att läsa fortsättningen, men nog kunde de ha gjort ett bättre jobb och gett oss läsare ett slut som får oss att längta ihjäl oss efter nästa del (som t ex. Fatta Eld av Suzanne Collins) . Jag hoppas också att de väljer att utveckla huvudpersonerna i nästa bok, då de känns lite opersonliga och svåra att identifiera sig med.

Kortfattat så är det här en actionroman med en massa monster, död och annat trevligt. Inget för den som vill läsa om sexiga vampyrer som förälskar sig i människor alltså. Jag älskar del Toros filmer (The Devils Backbone, Pan’s Labyrith & Hellboy) så jag hoppas att Släktet kommer upp på stora duken så snart som möjligt.

(4/5)

2010-01-11

Läs fler av mina recensioner på Bokhyllan.

Du kanske även gillar