Jag har ju redan tipsat om två serier jag följer, True Blood och The Gates. Så nu är det dags att tipsa om några till. De här serierna har jag följt i sommar:

1 Säsong hittills. Serien är baserad (om än jävligt löst) på Stephen Kings bok ”The Colorado Kid”. Det händer konstiga saker i Haven, saker ingen kan förklara. Den lokala polisavdelningen som består av Far & Son, samt en FBI-Agent (som bara skulle dit på semester, men som fastnade) löser mysterier och övernaturliga saker i det natursköna området.

2 Säsonger hittills. Ray Drecker (Thomas Jane) är en frånskild baskettränare på dekis. Han hoppas kunna vända en svit av livsnederlag genom att använda sitt “vinnande verktyg”. Ensam, sliten och hjälplös går Ray med i en självhjälpsgrupp och bestämmer sig för sälja in sig som välutrustad manlig eskort.

Hung handlar dock mer om överlevnad än om sex, och efter hand börjar Rays självförtroende att repareras i högre grad än på mycket länge.

1 säsong hittils. En grupp människor vaknar upp i en ökenstad utan något minne av hur de hamnade där. Snart inser de att de inte kan fly därifrån. Övervakade av säkerhetskameror, hindras varje försök till att lämna staden av mystiska krafter. Den enda källan till information är en fjärrstyrd TV, och när misstankar börjar väckas, testas alla förbindelser, speciellt när nya gäster börjar att anlända.

3 avsnitt hittills. Serien heter kort och gott Sherlock, och skådisen som här spelar Holmes heter Benedict Cumberbatch. För svensk TV-publik är Watson mer välkänd. Skådespelaren Martin Freeman spelade rollen som den sympatiske Tim i The Office.

Bakom serien står de välkända manusförfattarna Steven Moffat och Mark Gatiss. De har har t.o.m. vågat gå in och peta i karaktären Sherlock. Hatten, pipan och kokainmissbruket är borta. I den här serien använder mästerdetektiven nikotinplåster och är kanske gladare än någonsin. Men han fortsätter förstås att med sitt knivskarpa intellekt skärskåda kriminalfall där polisen gått bet.

Vid sin sida har han förstås doktor Watson, men den nutida Watson är militärläkare som just kommit hem från tjänstgöring i Afghanistan och kämpar som för att komma tillbaka till ett normalt liv.

2 säsonger hittills. Warehouse 13 handlar om en lagerlokal mitt ute i ingenstans, även kallat South Dakota. Där har den amerikanska regeringen beslutat sig för att förvara allting som inte är säkert för omgivningen, vilket är allt från utomjordisk teknologi till föremål med förbannelser och avancerade uppfinningar. Lagerlokalen existerar egentligen inte och hela projektet utstrålar Area 51.

Serien kretsar kring Pete (Eddie McClintock) och Myka (Joanne Kelly), som är två före detta Secret Service-agenter som nu har fått i uppgift att samla in föremål från hela världen och förvara i just lagerlokal 13. På lagret har vi den erfarne Artie (Saul Rubinek) som sköter märkningen och ser till att allting fungerar som det ska.

2 säsonger hittills. Den amerikanska kriminaldramaserien White collar följer det udda och motsägelsefulla radarparet Peter Burke (Tim DeKay) en rutinerad FBI-agent, och Neal Caffrey (Matt Bomer) en notorisk bedragare. Peter har under många år jagat Neal som ständigt lyckats undkomma sin motståndare på andra sidan lagen.

Efter en flera år lång katt och råtta-lek lyckas FBI-agenten Peter slutligen fånga sitt byte, bedragaren Neal Caffrey. Efter att ha placerats i ett högsäkerhetsfängelse lyckas Neal ändå rymma och han har bara en sak i huvudet, att söka upp sitt livs kärlek, Kate (Alexandra Daddario).

Men Peter överlistar honom igen och inför hotet att återsändas till fängelset kommer Neal med ett oväntat förslag. Han erbjuder FBI sin mångåriga expertis från andra sidan lagen i utbyte mot att slippa låsas in på nytt. Motvilligt inser Peter att den kunskap om den undre världen som Neal besitter inte kan hittas på rätt sida om lagen och godtar förslaget.

Mot villkoret att Neal måste bära en fotboja och ge upp försöken att återfinna Kate inleds ett komplicerat men fruktbart samarbete mellan Peter och Neal. Neal tvingas kämpa mot sina äventyrliga impulser och hålla sig inom lagens råmärken medan Peter måste se till att hans kontroversielle partner lever upp till förväntningarna och håller sin del av avtalet.

Info & text från: svt.se, tv4.se, Whiking tycker till, brittiskttv.

Du kanske även gillar