Nu för tiden så känns de flesta böcker så vemodiga. Någon karaktär ska tvungen dö innan man hunnit till sista sidan eller så innehåller de obesvarad/olycklig/omöjlig kärlek. Bara böcker som riktar sig till yngre läsare verkar få mig att bli genuint glad.


Howl’s Moving Castle (Det levande slottet) av Diana Wynne Jones

I ett fjärran land, där det finns både sjumilastövlar och osynlighetsmantlar, bor Sofia Hattman. Eftersom hon är äldst av tre systrar vet hon att det kommer att gå illa för henne i livet. Det är ju alltid den yngsta som lyckas bäst. Och mycket riktigt råkar hon ut för en elak häxa som förvandlar henne till en gammal ful och ledbruten gumma. Hon ger sig då av hemifrån under ett förskräckligt oväder och söker skydd i ett mystiskt slott som svävar omkring i luften och hela tiden flyttar på sig. Slottet ägs av en fruktad trollkarl och det sägs att han lever på unga flickors själar. Trollkarlen är nyckfull och oberäknelig men otroligt charmerande, och mot sin vilja blir Sofia intresserad av honom.

Howl’s Moving Castle är inte alls som anime-filmen! Boken är mycket bättre! Det trodde jag aldrig. Inte fanns det väl med i filmen att Howl egentligen heter Howell och kommer från Wales? Eller att Sophie hade två systrar, en av vilken Howls assistent Michael (inte Mark eller Marker) håller av. Mer story och mer helt enkelt. Ett tips är i alla fall att alltid se filmen först och sen läsa boken/mangan. Då blir man inte lika besviken som om man gör tvärtom och ser alla fel eller olikheter med boken/mangan. Jag fastnade redan efter första kapitlet och boken är både rolig och spännande, med all magi, häxor och kungar.

Day 05 – A book that makes you happy
Howl’s Moving Castle by Diana Wynne Jones

Du kanske även gillar