Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus. Utövaren söker med hjälp av en GPS-mottagare efter skatter (så kallade cacher), vars koordinater är utlagda på internet. En digital karta i GPS-en är ofta en förutsättning för att sökandet ska bli framgångsrikt, men även enklare GPS-varianter kan användas. En cache består av en behållare, som helst ska vara gömd på ett sådant sätt att en geocachare kan hitta den, medan en person som inte letar inte ska råka snubbla över den. Cacher är som regel inte nedgrävda. En cache kan vara av väldigt varierande storlek och vara gömd såväl mitt inne i storstäder som ute i naturen. När man väl hittat cachen gäller det bara att följa ett par stående regler. Skriva något i loggboken, lägga i något om man tar något, samt se till att lämna allt exakt som när man hittade det.

Det finns flera olika typer av gömmor. Den enklaste varianten handlar om att hitta cachen med hjälp av koordinater och en utförlig beskrivning. En svårare variant, så kallad multi-cache, innebär att man måste hitta flera cacher på vägen för att få ledtrådar till slutcachen. Till detta kan man lägga instruktioner i kodade meddelanden och att låta cachesökaren göra små beräkningar för att komma fram till rätt koordinater för slutcachen. Det finns även så kallade mystery-cacher, där det bara är utläggarens fantasi som sätter gränserna. De koordinater som finns angivna på en mystery-cache är oftast irrelevanta med avseende på cachens fysiska placering. För att få fram de riktiga koordinaterna behöver man ofta lösa någon form av gåta, exempelvis ett matematiskt problem eller en krypterad text. Ytterligare en variant är earthcache, en cache som inte har någon fysisk låda utan som visar på en plats med särskilt stort intresse. Exempel på sådana platser kan vara olika typer av större fornlämningar eller intressanta, natursköna platser.

Den största hemsidan för Geocaching är Geocaching.com. En annan bra utgångspunkt kan vara Geocaching i Sverige. Där kan man komma i kontakt med svenska Geocachare.

Jag älskar att leta efter små skatter så det här är en hobby för mig. Man får bra motion av att springa runt och leta också. Gömmorna finns överallt och folk har verkligen lagt ner tid och energi på vissa av dem. Några av de vi hittat är superfina! En fejkad trädgren bland annat… Jag ska ta och göra min egen i sommar! Pröva på att Geocacha ni också, men se till att följa anvisningarna och inte röra till det på platsen eller avslöja dem för “mugglare”. 😉

Du kanske även gillar