Den 30:e maj så var jag och Emilia inbjudna till Stadshagen och Lantmännen för att gå på en speciell grillfest tillsammans med Kronfågel och Spot & Tell.

I entrén välkomnades vi av Linn och Agnieszka från Spot and Tell samt Jenny och Annicka från Kronfågel. Vi checkade in på facebook och fick varsin check på 50 kr innan vi stegade uppför trappan och möttes av bubbel och jordgubbar. Jag flöt runt på små fluffiga kyckling-moln (var utsvulten) när vi hälsade på de andra som var där. Bland annat Spisat.se, Karoleen och Nadjas Kitchen.

Drog fram kameran och började fotografera allt fint. Som dukningen bestående av väldoftande syrener, liljekonvaljer, rosblad, murgröna och så var vattenkaraffer med lime framställda på borden tillsammans med info om produkterna vi skulle få testa ikväll.


Vi blev bjudna på Kronfågels nya produktsortiment Premium och Grill.

Premiumsortimentet består av handstyckade, förstklassiga råvaror från någon av Kronfågels 46 svenska gårdar med färsk handstyckad kyckling med skinnet bevarat.

1. Urbenad kycklinglårfilé. Serverat med citronglacerade vårprimörer och parmesanostcréme.
Den godaste kycklingen och salladen jag ätit! Kunde bara inte få nog. Ett oerhört mört och saftigt lår med krispigt skinn som man inte kan motstå att äta. Kan tipsa om att skära till några jordgubbar och ha i salladen. Testade jordgubbar ihop med kyckling och smakerna passade överraskade bra ihop.

2. Bröst med del av vinge. Serverat med vit sparris-sallad.
Med tanke på att jag inte tål sparris så förvånades jag av hur fantastiskt god den var ihop med kycklingen. Knaprig och krämig. Har ändrat åsikt om den konstiga grönsaken 🙂

3. Bröstfilé med skinn. Serverat med primörer, fetaost, ruccola och en ruccola-pesto.
Bröstfilén var himmelsk. Skinnet ger verkligen extra smak till köttet även om man väljer att inte äta det. Som en sann kycklingälskare så finns det inget bättre än det här.

Recepten finner ni här.

Vi satte oss utomhus och stannade där även när alla andra gett med sig för kylan som sakta kröp sig på. Det grillades och serverades vin så att man blev helt lycklig. Så otroligt fint arrangerat.

Jenny Fridh och Annicka Hultin från Kronfågel samt Magnus Albrektsson, kvällens kock presenterade de nya produkterna och berättade om hur de på Kronfågel tänkte när de skapade produkterna.

Kycklingarna i Premium-sortimentet är handstyckade och kommer från förstklassiga råvaror från 46 svenska gårdar. En extra fin svensk gårdskyckling som de visade mycket kärlek för. Kul att se en sån passion. På paketen så är gården kycklingen kommer ifrån illustrerad med kopparstick. En teknik jag inte hört talas om förut. Riktigt fint gjort.


Magnus Albrektsson gav oss tips och tricks om hur man bäst tillagar kyckling och vad man ska tänka på. Han visade även hur man styckar en hel kyckling och det såg verkligen lätt ut. Har både med teknik och känsla att göra så det är bara att lära sig och testa själv. Tror att några bloggare filmade det hela så googla på det och se själva 🙂

Bästa tipset! Använd stektermometer – då är chansen att man misslyckas minimal.

Har från och med denna kväll använt termometern varje gång jag lagar till kyckling – både på grill, i stekpanna och i ugn. Har blivit perfekt varje gång!


Min första tallrik med kyckling och sallader, sparris och jordgubbarna som var perfekta ihop med kycklingen.

Till Premium-kycklingarna serverades det två olika viner. Ett vitt från Nya Zeeland som var ett Riesling från Stoneleigh och ett rött, franskt Pinot Noir Bourgogne Rouge från Labouré-roi.


En bild där jag visar tänderna när jag ler! Någon gång ska ju vara den första 😀


Kronfågels egna Grillmästare Jonas Persson stod och lagade till mumsiga kycklingburgare av kycklingfärs smaksatt med lite vitpeppar och salt och bitar från Grillmixlådan med smaken ”BBQ Smoke”. Min andra tallrik med grillmat. Emilia och jag delade på hamburgaren. Oj så god den var men jag hade gärna haft ännu mer sås. Och kanske en starkare sådan. Älskar stark mat.

Till det grillade kunde man dricka ett rött Sydafrikanskt vin, Diemersfontein från Coffee Pinotage.


Till dessert fick vi rabarber-kompott med färska jordgubbar, en vaniljkräm och kardemumasmulor ovanpå. Den godaste sommardesserten jag ätit! Vart är receptet på den? Någon som har det?


På vägen ut fick vi med oss en enorm kylväska fylld med Kronfågels nya kycklingsprodukter, 5 tråg och ett förkläde.

Jag hade även missat att få en check på ytterligare 50 kr efter att ha deltagit i en tävling de hade under kvällen. Men fick den innan vi gick. Verkligen generöst av Kronfågel och ni kommer få se allt jag kommer laga i kycklingväg den kommande veckan.


Hade en egen modell/grillmästare här hemma som fick demonstrera det fina förklädet och de receptfolders som innehåller recepten till maten vi fick på eventet.

Och resultatet hemma?

 Har lagat dessa rätter:
Grillade grillmixlådan och serverade med pommes chateu, sallad och potatissallad.
Stekt Urbenad kycklinglårfilé med rosmarin, vitlök,  råris, sallad och stark currysås.
Grillade kycklingburgare med sallad, hamburgerbröd, grillad gul lök och tomat.

Om ni blir sugna på att köpa något av det ovannämnda och det inte finns i er butiks kyldisk är det bara att be butiken att ta hem dessa. Det brukar bara ta ett par dagar. Besök även Kronfågel på Facebook för mer info och tips.

Tack till Jenny Fridh, Annica Hultin, Jonas Persson, Magnus Albrektsson, alla övriga medverkande till den fantastiska kvällen och Agnieszka och Linn från Spot and Tell. Hoppas att vi får göra om det här någon gång 😉


Du kanske även gillar