Just nu läser jag Jakten på Venus och förbereder mig inför att se Venus en sista gång framför solen innan det är för sent.

Jakten på Venus av Andrea Wulf är den fascinerande historien om hur vetenskapsmän över hela världen slog sig samman i slutet av 1760-talet för att studera hur lång tid det tog för planeten Venus att passera solen. För första gången skulle det vara möjligt att beräkna avståndet till och mellan planeterna i solsystemet. Men hindren var otaliga: krig, pirater, pest, iskyla och djungelhetta.

Andrea Wulf har skrivit en underbar berättelse, fylld av excentriska personligheter och tragiska livsöden, om detta det första globala vetenskapliga samarbetet.

En Venuspassage inträffar när Venus passerar solen i en vinkel som gör att den blir synlig från jorden. Under de sex timmar den varar kan man se planeten röra sig som en liten svart punkt över den väldiga solytan.

Den 6 juni 2012 kommer Venus lilla svarta prick återigen att vandra över solen. Det kommer att väcka mycket uppmärksamhet eftersom det är den sista möjligheten (under vår livstid) att se detta skådespel innan december 2117.

Du kanske även gillar