150319-01

Idag klockan 10 så öppnas dörrarna till årets Lakritsfestival på Annexet vid Ericsson Globe i Stockholm. En kul nyhet för i år är att den även kommer att husera den nya glassfestivalen. Så det finns något för alla även om man inte är lakritsfrälst.

Jag var där förra året med min älskling och även fast han inte var så värst imponerad så tyckte jag att det var riktigt roligt att gå runt och testa lakrits som jag annars aldrig hade testat. Salmiakkolan var min favorit ihop med Djúpur från Nammi. som jag knarkade på mässan. Det står högst på inköpslistan idag kan jag lova! Dock kommer jag att rösta på Calle och Saltlakritssåsen i år då det är min nya favorit. Ihop med vaniljglass är det så underbart gott, det måste ni bara testa!

I torsdags så var jag inbjuden till pressvisningen på Quality Hotel Globe och jag tog en jäkla massa bilder för att visa er varför ni borde besöka just den här mässan/festivalen.

150319-02

På festivalen så kommer den magiska Mr Dannyman att närvara och trolla med lakrits bland annat. Han poserade glatt med sina ringar 😀

150319-05

150319-03

Vi blev bjudna på vinet Castaño Dulce Monastrell (nr 8412) som smakade ganska bra ihop med den söta chokladbakelsen med puder på vit choklad, kaffecréme, buskkrasse, lakritsmaräng och Lilla Lena-krydda, som man kommer att kunna äta i den trerätters meny som erbjuds på festivalen.

150319-04

150319-07

Älskar inredningen på Quality Hotel Globe. Så här vill man nästan ha det hemma – främst ljusinsläppet!

150319-08

Daniel berättar om Glassfestivalen där även Arla medverkar i år med en ny smak på deras mjukglass, päron.

150319-09

Annika Wallin och Annica Triberg har skrivit den nya boken Lakrits – recept & kuriosa, där får du veta mer om lakrits historia och kemi, hur tillverkningen går till, var lakritsroten växer och var den bästa sorten finns. Boken innehåller fakta om lakrits som skönhetsmedel såväl som medicin samt härligt lockande recept.

150319-11

Vi fick även se konstverket gjort av lakrits som den irländska konstnären Alannah Robins just nu jobbar på. Galleri Duerr kommer även att finnas på plats och visa upp fler konstverk.

150319-12

150319-23

Snyggaste glasskartorna har definitivt Hansens glass. Fick smaka deras goda vaniljglass och oj vad bra den passade ihop med saltlakritssåsen!

150319-22

Jag ÄLSKAR Bubbies. Då var det sagt. Det är en gräddglass omgiven av sötat rismjöl kallad mochi. Mochi är välkänt i den japanska matkulturen, men just dessa bubbies är från Hawaii. Önskar att jag hade möjlighet att testa alla smakerna, det här är ju mer än en glass, det är en upplevelse! Släng er över Bubbies om ni ser dem 😉

150319-13

Får jag tag på en burk från Haupt så blir jag minst sagt glad…

150319-14

Jag tycker även väldigt mycket om dessa godbitar från Berikssons, försökte tigga till mig en ask men den gubben gick inte, tur att de var väl skyddade i sin glasbur hehe 🙂

150319-21

Både jag och Helena gick direkt bort till den “sköna hörnan” så att säga, där två trevliga tjejer från Sparadiset erbjöd oss handmassage. De använde en lakritsolja som gjorde underverk på min stackars allergidrabbade hand (nickelallergi) och på festivalen så finns det möjlighet att få en mer ingående lakritsmassage, 100 kr för 10 minuter. Helt klart värt det, men jag kommer nog att besöka Sparadiset istället för att göra det på mässan.

150319-15

Marika Smith som går under den fenomenala benämningen sexinspiratör och hattmakare satte ihop fina hårsmycken av lakrits åt oss. Hon har nog även vapenlicens, för hon hanterade den där limpistolen väldigt smidigt 😛

150319-16

Den här fina hårkreationen fick Helen och det är verkligen snyggt med svart & vitt även när det kommer till godis 🙂

150319-18

Den Marika gjorde åt mig fick bli något liknande, fast med rosa och svart då jag älskar den färgkombinationen samt även smaken hallon/lakrits. Sneglade på dödskallarna och lakritspiporna men kände att det skulle bli ett alltför stort smycke.

150319-17

En gott och lugnande Rooiboste från Tehuset JAVA som jag varmt kan rekommendera som kvällste. Det smakar precis lagom av lakrits och är riktigt gott att dricka, men smakar mer efter att det har fått svalna något. Jag fick även testa en kopp kaffe med lakritssmak som var helt okej, men jag hade nog tyckt än bättre om det ifall jag fått lite mjölk till.

150319-19

Här har vi en liten juvel som jag kan rekommendera att ni testar under festivalen. Deborahs Extraknäck är ett ekologiskt surdegsknäckebröd bakat och kavlat för hand i Stockholm vilket gör varje bit unik. Det finns med smaka av lakrits förstås och enligt Deborah så passar det perfekt ihop med krämiga vitmögelostar som upplevs som lite feta då fettet höjer lakritsen, till exempel en La tur (ko-får & getost) eller Brillat Savarin som är ystad med grädde eller en Saint André som är ystad med crème fraiche. Lyxigt knäcke!

150319-20

Jag fick med mig lite prover hem också, tack till alla generösa utställare! Vilket min älskling glatt mumsade i sig och beställde mer av från mässan 🙂

På festivalen kommer man alltså att kunna delta i aktiviteter som hattworkshop, lakritsmatlagningskurs, lakritsmassage, glassprovning, erotik och lakrits-smakworkshop, chokladprovning, lakritsprovning och handla en massa godsaker förstås – och det är bara ett litet urval av allt man kan hitta på. Mer information hittar ni på Lakritsfestivalens hemsida.

Har ni vägarna förbi Stockholm och gillar lakrits och/eller glass så ta en tur till Annexet i helgen. Öppettiderna är 10-19 på lördag och 11-18 på söndag. Entré är 135 kr men barn under 10 år går in gratis i vuxens sällskap.

Du kanske även gillar