Det händer då och då att jag fäller en tår över något sorgligt i en bok, eller att jag läst ut den sista boken i en serie jag följt länge (Harry Potter, The Mediator, Twilight), men den här tycker jag fortfarande är en av de sorgligaste jag läst, fiktivt eller ej.


Idilia Dubbs Dagbok av Genevieve Hill

Berättelsen om Idilia Dubb och hennes intensiva kärleksäventyr i det tyska Rehnlandet i mitten på 1800-talet är en sanslöst romantisk läsupplevelse. Den sanna historien om en 17-åriga fröken Idilia från Edinburgh som försvann under mystiska omständigheter i Rhenlandet på 1850-talet. Tolv år senare hittades kvarlevorna av henne i en tornruin. Hon hade svultit ihjäl när hon inte kunde ta sig därifrån. I närheten av hennes kvarlevor hittades också hennes dagbok! Idilia Dubb hade fört noggrann dagbok över sitt liv, och där uppdagas ett otroligt romantiskt äventyr.

Det handlar naturligtvis om olycklig kärlek, Idilia är trolovad med en man och blir under resan kär i en annan. En god vän till Idilia Dubb, Genevieve Hill, tog han om dagboken. Hon redigerade den och försökte få en förlagd då, på 1860-talet. Hon lyckades dock inte med detta, varefter dagboken och fröken Idilia Dubbs öde föll i glömska. För några år sedan råkade Hans Hatwig höra talas om den, och fann den, väl bevarad hos en stiftelse i Edinburgh. Genevieve Hill är helt okänd, förutom att hon förekommer i fröken Idilias dagbok.

En av mina favoritböcker! Verklighetsbaserade böcker – eller dagböcker – har jag alltid tyckt om. Om den verkligen är äkta spelar inte så stor roll egentligen. Jag levde mig verkligen in i den här boken och man blir rörd av Idilias äventyr och hennes hemska öde. Ifall du älskar att läsa så får du inte glömma att läsa den här!

Day 06 – A book that makes you sad
The Diary of Miss Idilia by Genevieve Hill

Du kanske även gillar