Svenska böcker av kvinnliga författare som inte utspelar sig i Sverige är i allmänhet underskattade och jag tycker att man hör på tok för lite om Elisabeth Nemert och hennes böcker. Så det får bli mitt val idag.

Den vita liljan av Elisabet Nemert

Catherina föds år 1460 i Palermo på Sicilien. Hennes mor dör i barnsäng men hinner uppfatta att den lilla bär på en ovanlig inre styrka. Av fruktan för att den känslokalle fadern ska undertrycka flickan bönfaller hon sin svägerska att låta dottern växa upp hos henne i Messina.
Catherina får en lycklig barndom, hon uppfostras till en sofistikerad renässansdam som även är en mästare på ridning och fäktning. Men när fosterfadern dör slås hennes tillvaro i spillror. Hennes biologiske far säljer henne för ett stycke land till en man som är så grym att hon tvingas fly. Under falsk identitet och förklädd till man beger hon sig till Florens för att söka sin lycka som konstnär. Av en slump träffar hon Lorenzo de´ Medici, stadens härskare och samtidens störste konstmecenat. Det uppstår en ögonblicklig kontakt dem emellan.

Underbar bok! Trots att Catherina får gå igenom både det ena och det andra så är det inte någon särskilt hemsk historia. Lite Cross-dressing när hon klär ut sig till man och mycket kärlek – massor med plus för det. Det enda jag är lite besviken över är att den slutade ganska abrupt. Det hade känts bättre om den hade dragit ut lite på historien som den gjorde i början. Två eller tre kapitel till hade inte skadat

Day 07 – Most underrated book
The White Lily by Elisabet Nemert

Du kanske även gillar