Nu ni blir det bilder! Åkte igår in till Stockholm och Gondolen på söder – där jag för övrigt aldrig varit förut, allt för en exklusiv Spot&Tell-kväll med Kronfågel precis som tidigare i år och förra året. Jag var riktigt glad att jag fick komma då jag chansade och skickade in min ansökan efter att de stängt ansökningarna.


Det var verkligen högt upp. Man kunde ta bron över eller åka hiss upp, jag tog hissen och den var pytteliten. Klaustrofobiskt värre men helt klart värt det för utsikten.


Vi blev inte enbart välkomnade av fina Agnieszka och Linn från Spot and Tell utan även dessa små raringar som stod på rad ovanpå varsin ölburk och väntade på oss.


De här bröden var mycket godare än vanliga hamburgerbröd, recept på alla maträtterna kommer i nästa inlägg.


Jag kunde seriöst bara stå och glo på utsikten över Gröna Lund och Stockholm – ville se om någon vågade åka nya Eclipse.


Kvällen till ära så blev vi serverade av servitörer, man fick välja mellan många olika drycker och bär att ha i glasen men först fick vi en välkomstdrink med cava och jordgubbar.


Skålarna från Indiska hade jag gärna sett här hemma hos oss. Går jag förbi där någon dag så kommer jag inte kunna låta bli 😛


Det var så fint allting och jag hade turen att få trevliga bordsgrannar, Karoleen (som jag träffat tidigare men aldrig riktigt pratat med – nu vet jag vad jag gått miste om ♥), Linda W, Anna, MarieNina samt tre personer till vars bloggar jag inte lyckats hitta än så skriv gärna en kommentar om ni vill 😉


Magnus Albrektsson var givetvis där som huvudkock och poserade snällt med kvällens första smakprover.


Som förrätt fick vi alltså smaka på de här små godingarna, BBQ Pulled Chicken Sliders med coleslaw. Ville göra egna direkt! Godaste “kycklingburgare” jag ätit på länge.


Kronfågel hade ihop med Spotify skapat en egen playlist som ska vara perfekt på grillfesten. Jag tyckte verkligen att den passade så gå in och lyssna!


Gillar att fota blommor hehe


Jenny Fridh från Kronfågel, som jag har träffat ett par gånger tidigare, började med att presentera Kronfågels nya sommarsortiment.

Årets grill-snackis är Beer Can Chicken eller ölkyckling på svenska. Konceptet, att trä en hel kyckling över en fylld ölburk och grilla, är relativt nytt för svenskarna. Resultatet blir en saftig och smakrik kyckling, och helt klart en rolig måltid att samlas kring. I Kronfågels grillundersökning säger över 70 procent att de inte hört talas om konceptet. Men, med tanke på hur positiva svenskarna är till att testa nyheter är jag övertygad om att man kommer vara nyfiken.

De andra sommarnyheterna är BBQ Chicken Chipotle, en kryddmarinerad delad kycklingfilé med en bipackad Sweet Chili Ginger glaze. Glazen kan användas som sås eller dip

Favoriterna BBQ Grillmixlåda med kryddmarinerade lår, ben och vingar samt BBQ Kycklingburgare från förra sommaren relanseras även till sommaren.

Beer Can Chicken är en hel kyckling som man antingen tillagar naturell eller kryddmarinerad, som den Kronfågel nu lanserar.

Man öppnar en ölburk, häller av hälften och klipper möjligtvis upp hålet något. Redan nu kan man trä kycklingen över burken, men pimpa gärna ölet för ännu bättre smak. Magnus hade några förslag, bland annat kanelstång, nejlikor, korianderfrön och anis. Eller kryddor som citrongräs, vitlök och ingefära. Örter, chili eller lakrits, våga variera!

Sen kryddade han själva kycklingen, den ena med en dry rub och den andra med en wet rub.

130605-18
Sen trär man kycklingen över ölburken och ser till att den sluter tätt så att inget av smaken går förlorad.

Sen är det dags att grilla!

En klotgrill med lock är att föredra. Ta bort grillgallret. Använd kolbriketter och gör plats bland briketterna för att ställa kycklingen. Du kan även ställa kycklingen på gallret, men se till att locket på grillen går att sätta på. Glöden ska vara glödande och briketterna något grå när man ställer ner kycklingen på botten av klotgrillen. Sätt med fördel en köttermometer i ena benet på kycklingen. Sätt på locket. Beroende på grill och temperatur kan grilltiden variera. Räkna med minst 40 minuter. Temperaturen bör visa 82 grader och köttsaften ska vara genomskinlig.

Instruktionerna kan man hitta på Kronfågels hemsida med recept, inspiration och enkla swipe-funktion.

Låt kycklingen vila efteråt

Låt kycklingen vila i cirka fem minuter när den kommit av grillen. Därefter följer trancheringen, ett stressmoment för många. Men, detta råder nu Kronfågel bot på genom ett enkelt transcheringsschema som finns på Kronfågels hemsida. Steg för steg får man ut fina bitar av kycklingen.

Du kanske även gillar