Och nu till det mest intressanta: Recepten! Och bilderna på maten givetvis. Tänk om man kunde få så här god mat varje helg.

BBQ Pulled Chicken Sliders med Coleslaw

4 portioner

Ingredienser

4 st kycklingklubbor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl bbq sås
salt och peppar

Tillagning

Krydda klubborna och antingen grilla dem med indirekt grillning i ca 30-40 min under lock. (Där kan du även lägga till några blötlagda rökspån så att de får rökkaraktär.) Alternativet är att baka dem i ugnen ca 40 min på 130 grader.
Kolla att de är färdiga genom att köttet släpper lätt från benen.
Låt svalna och riv sedan köttet i strimlor (använd 2 gafflar, men se upp så att du inte får med brosk eller benbitar!)
Skiva och svetta lök och vitlök i en kastrull i ca 10 min.
Blanda löken med kycklingköttet och vänd i BBQ-såsen och smaka av.

Coleslaw

1/4 huvud vitkål
2-3 msk äppelcidervinäger
salt
ca 3-4 msk majonnäs
1 msk creme fraiche
svartpeppar

Tillagning

Skär ut roten ur kålen och strimla bladen fint. Salta och lägg i en bunke, stänk på med vinäger.
Pressa ur vätskan och blanda med majonnäs och creme fraiche.
Smaka av med svartpeppar och ev. salt.

Hamburgerbröd

2,5 dl vatten
50 g socker
50 g jäst
125 g smör
600 g mjöl
Ägg till pensling
ev. sesamfrön

Tillagning

Smält smöret och tillsätt vattnet värmt till 37 grader.
Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg och låt jäsa 30 min.
Forma ut små snygga bröd och låt jäsa 30 min.
Pensla med ägg och strö ev. på med sesamfrön. Baka på 200 grader ca 5-8 min.

Rostad ananassalsa

4 portioner

Ingredienser

1 färsk ananas ca 1 kg

1 röd paprika (rostad och skalad, alt köp färdig pimento)
3 salladslökar
Saft av 1 apelsin
Saft av 2 lime
3 msk farinsocker
1-2 tsk chipotle-pasta
1 knippa färsk koriander
Salt

Tillagning

Skala och skiva ananas utan att använda mittstocken. 2. Rosta skivorna i en stekpanna eller grilla tills de är mörka och karamelliserade. Låt dem svalna och skär i små tärningar. Blanda med skivor av salladslök, tärnad röd paprika, lime och apelsinjuice. Krydda med chipotlepasta, socker och salt. Blanda i skuren koriander och smaka av.

Sallad på grillad potatis

4 portioner

Ingredienser

400 g kokt potatis med skal
1 gul paprika
100 g sugarsnaps eller sockerärtor
1 rödlök
100 g haricot verts
3 msk finskuren gräslök
1 huvud romansallad
Saft och skal av 1 citron
1 dl olivolja
Svartpeppar och salt

Tillagning

Skiva potatis i 2 cm tjocka skivor och grilla på bägge sidor med lite olja. Salta och peppra. Dela paprikan på 4 och grilla på bägge sidor tills den får fin färg och mjuknar. Förväll haricot verts och sockerärtor och dela på mitten och stek dem hastigt i glödhet stekpanna med olivolja och salt. Skala och skiva lök och vänd ned i bönorna. Blanda potatis, lök, paprika och bönor
i en stor skål och dressa med olja och citronskal + juice. Smaka av med salt och peppar. Precis innan servering, tillsätt sallad och toppa med gräslök.

Kryddig bönsallad och caesardressing

4 portioner
Kryddig bönsallad
1 burk stora vita bönor
1 burk svarta bönor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk fransk senap
1 tsk anchochilipulver
1 tsk malen fänkålsfrö
1 tsk spiskummin
Tabasco
½ dl olivolja
4 msk chardonnayvinäger eller äppelcidervinäger
1 grön zucchini
1 gul zucchini
1 röd paprika
1 aubergine
1 kruka basilika
4 salladslökar
Salt
Olja till grillning
Svartpeppar

Tillagning

Skölj bönor i rinnande kallt vatten. Skala och skiva lök och stek mjuk i olja. Blanda i kryddor och stek ytterligare 30 sek. Mixa sedan slät med senap, vinäger och olja. Blanda med bönor och salt. Dela paprikan på 4 och skiva övriga grönsaker, pensla med olja, salta och peppra och grilla mjuka på hög värme och låt svalna. Skär i mindre bitar och vänd ned i bönsalladen. Toppa med basilika och skuren salladslök.

Ceasardressing med yoghurt
6 st sardellfiléer
2 msk vinäger
1 vitlöksklyfta
60-70 g finriven parmesanost
4 dl matlagningsyoghurt
salt och svartpeppar

Tillagning

Mixa sardeller med vitlök och vinäger till en slät smet. Vänd ned i yoghurt och blanda med parmesanost. Smaka av med salt och svartpeppar.

Ljummen pastasallad

4 portioner

Ingredienser

600 g kokt kall pasta
500 g grön sparris
8 st tomater
1 vitlöksklyfta
Saft och skal från 1 citron
1 msk finskuren färsk rosmarin
½ dl olivolja
Svartpeppar och salt
100 g hyvlad eller riven pecorino

Tillagning

Dela tomater på mitten och grilla på snittytan ca 5 min. Skär i bitar. Skala nedre delen av sparrisen, pensla med olivolja och grilla den mjuk. Dela i mindre bitar. Riv vitlök och blanda med citron och olivolja i en skål. Vänd ned pasta, rosmarin och tomater. Lägg upp på fat eller skål och toppa med sparris och pecorino.

Jag tog en aning för mycket mat, så allt gick inte ner men jag smakade på varenda rätt.

Favoriterna måste ändå varit pastasalladen och bönsalladen ihop med den saftiga beer can-kycklingen.

Rabarber med rabarberkola, jordgubbar, mandelcreme, jordgubbssorbet och mandelbiskvier

10 portioner
Vaniljinkokta rabarber

5 rabarberstjälkar
150 g-2006 socker
2 vaniljstänger
2 dl vitt vin
5-6 dl vatten

Tillagning

Skala och skär ändarna av rabarberna, lägg skalen och ändarna i en kastrull och lägg stjälkarna i ett djupt bleck.
Koka en lag med skalen, socker, vitt vin, vatten och urskrapad vaniljstång.
Koka ca 5 min och sila vätskan över stjälkarna.
Baka i ugnen på 90 grader ca 10-15 min.
Sätt kallt.
Spar lagen.
Skär upp rabarberna innan servering.

Rabarberkolasås

Lagen från inkokningen
2-3 dl grädde

Tillagning

Koka lagen till 108 grader och tillsätt 2 dl kokande grädde.
Koka sedan till en tjock konsistens.
Tänk på att den stelnar när den kallnar.

Mandelbiskvier

60 g äggvita
20 g socker
rivet skal av 1 citron
1 tsk nymalen kardemumma
85 g mandelmjöl
85 g florsocker

Tillagning

Vispa äggvita och socker till maräng.
Vänd ner florsockret och mandelmjölet, kardemumma och citronen.
Spritsa ut små klickar och baka i 190 grader ca 7 min.

Mandelcreme

1,5 dl socker
5 äggulor
4 dl mjölk
1 vaniljstång
3 msk maizenamjöl
1 dl rostad mandel
1 dl vispad grädde

Tillagning

Koka upp mjölk, mandel och vaniljstång.
Rör ihop socker, gulor och maizena.
Sila över vaniljmjölken och koka upp under kraftig vispning.
Koka ca 30 sek och häll upp i bunke och låt kallna. Vänd ner vispad grädde.

Jordgubbssorbet

1 liter jordgubbar
1 dl vatten
1 dl sockerlag
2 msk citronjuice

Tillagning

Blanda och kär i glassmaskin.

Garnityr: 1 ak färska jordgubbar, frystorkade jordgubbar.


Med oss hem fick vi en kylväska full av produkterna från kvällen, men även en extra present från Landmann – Dancing chicken-ställning. Bara att hälla i öl och kryddor och köra på grill eller i ugn.

Fick även en extra goodiebag från Indiska med en fin kopp, väldoftande te (glömde min påse framme i solen så hela köket doftade underbart på morgonen) och en fin sjal.

Tack till Linn och Agnieszka från Spot & Tell, Jenny Fridh och Annicka Hultin från Kronfågel. Och tack till Magnus Albrektsson, hans assistenter och servitörerna. Vilken supertrevlig kväll! Hoppas att vi ses igen så att jag får ännu mer saftiga bilder att lägga upp på bloggen. 😉

Du kanske även gillar