IMG_7480.JPG

IMG_7481.JPG
Det blev en riktig söndagsmiddag med älsklingen ikväll framför sista filmen i Fast/Furious-serien som vi kollat igenom de senaste söndagarna. Vilken nästa filmserie blir återstår att se.

Maten lagade jag helt från grunden bortsett från bearnaisen som fick bli en pulversås i brist på ytterligare tid och engagemang. Har aldrig gjort egen vaniljsås tidigare men den blev ju helt underbar!

Fast vi fick flanksteken i matkassen för att göra biff Greta så valde jag att bryna den och laga i ugn istället ihop med potatisklyftor och sås. Godare så med ett så pass segt kött.

Världens bästa äpplesmulpaj

Fyllning:
4 äpplen
lite kanel

Pajdeg:
150 g smör
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Skala och hacka äpplena i små bitar. Lägg äppelhacket i en pajform och strö över lite kanel. Smält smöret. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt till sist det smälta smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg. Smula över degen i små bitar över äpplena. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

Vaniljsås, 4-6 portioner
1/2 tsk svart vaniljpulver
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor

Häll mjölken och grädden i en kastrull. Häll i vaniljpulvret i gräddmjölken så att den blir härligt svartprickig. Koka upp, koka ett par minuter och låt sedan svalna. Vispa äggulor och socker. Tillsätt gräddmjölken till äggulorna lite i taget under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen. Såsen blir inte så tjock, men tjocknar lite till när den har kylts ner.

Du kanske även gillar