140908-01

140908-02

Jag var på riktigt uselt humör för någon dagen sedan och det gick ut över min älskling så jag tog och bakade lite för att göra honom på bättre humör. Han blev nöjd med sina bullar och “mölk” som han kallade det när han var liten 😛 Så sött.

Kanelbullar

20 små/10 stora

2,5 dl mjölk
62 g rumsvarmt smör eller margarin
25 g jäst
0,5 dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
7,5 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör, mjukt
1 dl socker
2 msk kanel

Garnering:
1 uppvispat ägg
0,5 dl pärlsocker eller ingenting

Gör så här

Jäsningen blir bäst om alla ingredienser har samma temperatur. Ta därför fram allting en timme innan du ska baka. Kom ihåg att degen är känslig för drag.

Värm mjölken i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, margarin, socker, salt och kardemumman och rör om. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir slät och blank. Täck den med bakduk och låt jäsa på rumsvarmt ställe 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degbiten till en avlång, ca 1 cm tjock platta. Blanda ingredienserna till fyllningen och bre över degplattorna. Vik plattan på längden. Skär varje längd i 20 avlånga strimlor. Snurra strimlorna några varv och gör en knut. Lägg den färdiga bullen på plåt smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller skippa det som jag gjorde. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Du kanske även gillar